Extreem droge zomer zorgt voor run op kunstgras

Sinds de landelijke hittegolf in de tweede week van augustus 2022 is het waterpeil en grondwaterstanden zijn nog verder gezakt. Sinds die week werd er ook gesproken over een officieel watertekort. Door de aanhoudende droogte waren er enkele maatregelen van kracht, zoals een sproeiverbod bij de meeste landbouwbedrijven en voor tuinen.

De aanhoudende droogte de afgelopen jaren zorgde al vaker voor verdorde parken, grasvelden en tuinen. Waterschaarste kwam bijvoorbeeld ook voor in 2018 en 2019. Met klimaatverandering als belangrijkste oorzaak wordt er verwacht dat periodes van extreme regenval en droogte steeds vaker gaan voorkomen in Nederland.

Het is daarom slim om verstandig om te gaan met drinkwater. Enkele oplossingen voor het onderhouden van je groene tuin zijn bijvoorbeeld het kopen van meer droogte- of hittebestendige planten, het aansluiten van een regenton en het sproeien van je tuin laat op de avond of vroeg in de ochtend in plaats van midden op de dag. Maar na hittegolven als die van augustus, als zelfs je regenton leeg is, hoe onderhoud je dan nog je tuin?

Anton (55) liet in 2021 kunstgras aanleggen door TopKunstgras. Achteraf is hij daar met de droogte van afgelopen weken erg blij mee. “Al jaren dacht ik erover om kunstgras aan te leggen. Ik hecht veel belang aan een net onderhouden tuin. Nu was ik de enige in de buurt met een mooi groen gazon.”

Naast dat kunstgras je weinig tot geen moeite meer kost, hoef je nooit meer na te denken over het water geven of bijhouden van je gras. Met de aanleg van kunstgras bespaar je ook nog eens honderden liters water per jaar. Water uit je regenton kun je dan inzetten voor andere bloemen en planten in je tuin.

Kunstgras is de laatste jaren veel goedkoper, veiliger en milieuvriendelijker geworden. Doordat het onderhoudsarm is, hoef je naast water ook geen gebruik te maken van pesticiden. Dat maakt dat kunstgras ook goed is voor de grond en het waterpeil. Bij TopKunstgras merken ze dat veel mensen zich klaar maken voor meer droge zomers door de aanleg van kunstgras.