Het hergebruiken van restafval in je tuin

Bij het onderhouden van je tuin is het verstandig om op een aantal zaken te letten. Zo wil je er in eerste instantie voor zorgen dat je de bodem van de tuin goed vruchtbaar houdt. Op deze manier kun zorg je namelijk dat de planten optimaal kunnen leven en groeien. In de natuur komt het normaalgesproken voor dat dode planten en op de grond gevallen bladeren uiteindelijk weer dienen als voeding voor andere planten. Doordat de wormen, de bacteriën en de insecten deze bladeren opeten, zetten ze deze uiteindelijk om in compost.

Gebruik compost in je voordeel

Als tuineigenaar ben je juist vaak bezig met het weghalen van dit soort bladeren. Wanneer je dit doet, dan haal je in feite een gedeelte van de voedingsstoffen uit je tuin weg bij de planten. Wil je wel een nette tuin zonder rondslingerende bladeren, dan kun je ervoor kiezen om een composthoop neer te leggen. Met een composthoop heb je een nette tuin, omdat je al het tuinafval en de bladeren op een hoop hebt. Ook kun je met een composthoop de planten van voldoende voedingsstoffen voorzien. Hiernaast is een composthoop goed voor het milieu, omdat je de resten van de planten opnieuw gebruikt voor het voeden van de bodem.

Leven in je tuin

Het hergebruiken van de reststoffen heeft ook als voordeel dat je het leven in je tuin, de insecten, schimmels en bacteriën, blijft stimuleren. Insecten helpen de planten doordat zij de reststoffen omzetten in compost, wat weer als voedingstoffen dienen voor de planten. De planten zijn op hun beurt weer verantwoordelijk voor de voeding van deze insecten. Door een composthoop te maken en deze ook te gebruiken, kun je als tuinier optimaal gebruikmaken van de natuur zonder hierbij de natuur in de weg te zitten.