Tips voor het stoken van hout

Of het nou openhaarden zijn of tuinkachels, hout stoken geeft een enorm gezellige sfeer. Vooral buiten is hout stoken fijn, omdat het een sterke warmte afgeeft dat je zelfs in de winter nog in de tuin kan zitten. Helaas zou het ongezond zijn voor de omgeving om hout te stoken. Er komen namelijk schadelijke stoffen vrij bij het houtstoken. Toch zijn er een aantal tips waarmee je gezonder kunt stoken.

De kwaliteit van het hout

Hout stoken is heel romantisch en het kan heerlijk ruiken. Met bijvoorbeeld een speksteen houtkachel van Blinqkachels breng je ook nog eens heel veel sfeer de woonkamer in. Des te meer reden dus om goed te weten wat je doet. Ten eerste is het belangrijk dat je enkel hout stookt dat droog en schoon is. Dit betekent dat hout minimaal twee jaar moet hebben gedroogd vanaf het moment dat het gehakt is. Ook moet je dus goed opletten dat je geen hout stookt dat is geverfd, gelakt, gelijmd of geïmpregneerd. Als je dit namelijk verbrand, komen er zware metalen in de lucht.

De juiste verbranding

De kwaliteit van hout is nog niet alles wat bepaalt of je gezond stookt, al is het wel erg belangrijk. Ook de manier van stoken draagt bij aan gezond stoken. Zo moet je er bijvoorbeeld op letten dat je een goede luchttoevoer hebt, wat betekent dat er voldoende zuurstof bij de vlam kan. Als je het vuur laat uitbranden, komen er minder schadelijke stoffen vrij dan wanneer je de zuurstoftoevoer verkleint. Daarbij is het belangrijk om één keer per jaar de schoorsteen te vegen. Vaker mag natuurlijk altijd. Ook de manier van aansteken draagt bij aan een goede verbranding van het hout. Steek het vuur bijvoorbeeld nooit aan met onnatuurlijke spullen als spiritus. Het is gevaarlijk en ongezond. Wel kun je bijvoorbeeld aanmaakblokjes gebruiken om het vuur aan te steken.

Check je verbranding

Als je je afvraagt of de verbranding van je hout goed is, kan je altijd naar de kleur van de vlam kijken. IS deze geel en is de rook licht en weinig, dan zit je goed. Wanneer de vlammen oranje zijn en de rook donker, dan is de verbranding niet goed. Zorg in dat geval voor meer zuurstof.